Aanbod & methodiek

Via YDOJ kun je gedragstherapie volgen samen met je hond. Deze therapie is er op gericht om probleemgedrag zo volledig mogelijk op te lossen. Soms kan het zijn dat we adviseren dit traject eerst te doorlopen voordat je hond mee kan met de uitlaatservice. Dus ook wanneer je tegen (ernstige) problematiek aanloopt in het gedrag van jouw hond bieden wij je een uitkomst. Je hoeft hier niet mee rond te blijven lopen, want er is een oplossing, je moet alleen even weten wat de juiste oplossing is en daar kunnen wij je bij helpen. Ook wanneer je, je hond niet wilt aanmelden voor de uitlaatservice kun je gebruik maken van deze therapie. 

 

De methode die wij toepassen gaat altijd uit van de natuurlijke en oorspronkelijke communicatie van de hond zelf. Dat houdt in dat wij geen eten, afleiding of andere vormen van omkoping toepassen om de hond op weg te helpen. We leren je liefdevol en duidelijk te communiceren met je hond op een manier die jouw hond begrijpt en die niets meer dan logisch is voor jouw hond. Alleen dan kan je ware gedragsverandering bewerkstelligen. Wanneer je nieuwe dingen gaat leren met je hond of specifieke activiteiten gaat ondernemen dan laten we je zien hoe je, je hond kunt motiveren, bijsturen en het beste kunt begeleiden. We leren je een stabiele roedelleider te zijn in iedere situatie die voor jou en je hond van toepassing is. 

 

Waarom hondengedragstherapie?

Wanneer je door je opties heen bent in een poging om iets te doen aan het gedrag van je hond, of wanneer de situatie van jouw hond te complex is (geworden) voor een reguliere training, kan je de hulp van een hondengedragstherapeut inschakelen. Maar ook wanneer je beginnend probleemgedrag bij je hond waarneemt kun je deze hulp inschakelen. Als je deze hulp nodig hebt dan ben je hier aan het goede adres. Als hondengedragstherapeut help ik jou en je hond met allerlei uiteenlopende problemen. Dit kan gaan om agressie, jacht, uitval naar mensen/kinderen/voertuigen etc., angst, onzekerheid, een overactieve hond, een te dominante hond, trekken aan de lijn, weglopen, poep etc. eten en ga zo maar door. Overal is één en hetzelfde antwoord op. Hieronder vertel ik je er meer over. Ik train alle honden van ieder ras en alle leeftijden. Zelf heb ik drie herdershonden en een rescue hondje werk ik dagelijks met alle uiteenlopende hondenrassen. 

Het antwoord

 

Leiderschap en respect van beide kanten. Als één of beide ontbreekt dan is er geen enkele oplossing die gaat werken. Als beide (weer) aanwezig zijn dan is ieder probleem te verhelpen. Iedereen kan leren om een goede leider te zijn voor zijn of haar hond. Als jij een goede leider bent volgt jouw hond jou in iedere situatie vanuit respect en sta jij bovenaan in rang in plaats van andersom. Respect voor het wezen dat jouw hond is en hoe de natuur van de hond in elkaar zit is ook een belangrijk en onmisbaar element. Een hond denkt niet als een mens en kan dat ook niet, jij zal moeten leren te denken als een leiderhond maar hoe word je een goede leiderhond en hoe help je jouw hond de goede richting op?

Vaak denken mensen dat we dat doen door honden iets nieuws of iets anders aan te leren dat in plaats komt van het probleemgedrag. Bijvoorbeeld door ze af te leiden met koekjes of geluidjes of door ze commando's te geven. Deze benadering komt volledig vanuit het menselijk perspectief. Want als we kijken naar hoe honden dit bij elkaar oplossen dan leert niemand elkaar iets "aan" om bepaald gedrag af te leren. Wat ze wel duidelijk maken is waar de grenzen liggen waardoor problematisch gedrag geen kans krijgt, honden corrigeren elkaar. En dat is precies wat een roedelleider hoort te doen om zijn roedel in balans en harmonie te houden. Maar hoe corrigeer je een hond op een respectvolle maar duidelijke manier? En wanneer corrigeer je juist niet? Dat is wat wij mensen moeten dus moeten leren; hoe en wanneer en waarom geven wij een grens aan en hoe leiden we alles in goede banen? Een hond kan dus niet als een mens denken en daarom moeten wij als een hond leren denken. Wanneer we het tegenovergestelde doen, kan een hond ons niet serieus nemen als leider en haken ze vroeg of laat ergens een keer af. Ze kiezen dan hun eigen weg of worden hun eigen leider terwijl bijna geen enkele hond daar stabiel genoeg voor is. Honden zijn over het algemeen volgzame dieren die graag willen volgen en niet willen leiden, met de uitzonderingen daar gelaten. Een hond gaat als eigen onwillige leider doen wat hij of zij denkt dat nodig is om te "overleven". Het is dus voor jullie allebei belangrijk om zo snel mogelijk afscheid te nemen van deze patronen zodat er rust, zelfbeheersing en controle ontstaat in iedere denkbare situatie. 

Tarieven

Consult

 

Alles behandelen waar jullie tegenaan lopen in de meest complexe situaties. Na de rehabilitatie kan de weg van herstel beginnen en beginnen jullie opnieuw. 

 

Kosten per consult € 450,00

Duur 2 tot 3 uur

Reiskosten € 0,50 per km heen & terug

 

Roedelopname

 

In onze stabiele roedels kan jouw hond niet alleen opnieuw socialiseren maar gaan we jouw hond ook dagelijks intensief begeleiden in alles wat jouw hond nodig heeft.

 

Kosten inclusief consult aan huis:

€ 1.250,00 exclusief reiskosten

Duur: 5 dagen van ma t/m vr

Zo ziet een therapie eruit

 

Een therapie kan in verschillende vormen worden gegeven. Een 90 minuten- of volledig consult bij jou thuis of bij mij op locatie in Zwartebroek. Jouw hond kan ook worden opgenomen in mijn stabiele roedel voor dagelijkse intensieve begeleiding en voor een hersocialisatie traject. Bij een los consult lossen we direct het probleem op en krijg je de kennis die je juist miste. Bij een roedelopname ga ik 1 op 1 met jouw hond aan de slag, deel ik dagelijks alle ontwikkelingen en aan het einde breng ik je hond thuis en gaan we samen alles doorlopen wat je moet weten. Soms hebben honden na een consult nog wat tijd nodig om hun nieuwe gedrag helemaal eigen te maken en moet je wennen aan je nieuwe houding ten opzichte van je hond. Maar na een consult kan je de signalen van je hond herkennen en erop een juiste manier op inspelen. Zo kan jij voorkomen dat jouw hond vervalt in oud gedrag. De toekomst ziet er (weer) vredig en ontspannen uit voor jullie allebei. Ik blijf ook na de therapie persoonlijk betrokken en help je bij alles waar je tegenaan loopt. 

Deel hier jouw verhaal en/of vragen, dan nemen wij z.s.m. contact met je op

Mijn verhaal

 

Ik ben zelf ooit in aanraking gekomen met hondengedragstherapie omdat ik toen net als jij op zoek was naar iemand die me kon helpen met mijn honden. Luisteren konden ze als ze beste. Maar zodra er andere honden of andere dieren in het spel kwamen verloor ik steeds meer en meer de controle over hun gedrag. Ik wist op het gegeven moment dat ze een serieus probleem hadden en steeds gevaarlijker begonnen te worden. Maar toen ik op internet begon met zoeken naar hulp zonk de moed me in de schoenen. Het aanbod van therapeuten was er wel maar ik had bij niemand het gevoel dat ze begrepen wat er nodig was of dat ze problemen konden oplossen. Ik had ook al van alles geprobeerd, clickers en koekjes, politietraining (IPO), maar niets hielp. 

 

Het duurde helaas niet lang en toen ging het vreselijk mis. Na een heel aan scala moorden die mijn honden op hun naam hadden staan, van vogels tot katten en alles ertussenin, greep één van mijn honden zonder voor mij duidelijke aanleiding een nietsvermoedende hond bij de keel en besloot niet meer los te laten. Daarna volgde misschien wel de langste minuut uit mijn leven waarin ik alleen maar voor me kon zien hoe mijn hond door de politie zou worden afgevoerd en een spuitje zou krijgen. Want dat was in de loop der tijd mijn allergrootste angst geworden. Ik denk een minuut lang, liet mijn hond de andere hond niet los en kregen we hem ook met geen mogelijkheid los. Maar als bij een wonder herpakte mijn hond zijn beet en konden we hem net op tijd wegtrekken voordat hij opnieuw zijn kaken om de keel van de andere hond zou sluiten. Gelukkig had deze hond het overleefd en werd mijn hond niet afgevoerd. Maar ik wist nu wel dat mijn hond in staat was om zijn eigen soort te doden, want dat was zonder meer de bedoeling van deze aanval. Sindsdien wandelde ik iedere wandeling met heel veel stress en angst. ‘Als er nou maar geen blije labrador die niet luisterde op ons af zou komen rennen’, dacht ik, dan hebben wij en de honden in de buurt deze wandeling weer overleefd. Dit maakte me heel verdrietig want toen ik een hond aanschafte was dat zeker niet om op deze manier met hen door het leven te gaan.

 

Ik besloot daarom nog één poging te doen om hulp te zoeken. En toen kwam ik terecht bij een hondengedragstherapeute die ik wel kon bellen en waar ik mijn hart kon luchten. Zij verzekerde mij dat al mijn problemen oplosbaar waren, dat ik alleen de kennis miste om ze op te lossen. En zo bleek het te zijn. Ik kreeg mijn leven en mijn honden terug binnen no-time dat we startte met de therapie. En dat niet alleen, ik kon nu ook mijn droom gaan verwezenlijken om samen met mijn honden te werken om andere mensen en honden te helpen. Of dat nu is met mijn uitlaatservice, pension of door een therapie. Ik kon gaan doen waarvan ik altijd al heb geweten dat ik daarvoor gemaakt ben. Na de therapie te hebben gevolgd heb ik gevraagd of zij mij ook wilde leren hoe ik anderen kan helpen met hun probleemhond. En zo is het gegaan, ik heb mijn certificaat tot hondengedragstherapeut gehaald en mag nu ook een puzzelstukje zijn in iemand anders zijn of haar verhaal. En daar ben ik enorm dankbaar voor! 

Inmiddels heb ik al wel honderden honden en hun baasjes mogen helpen door heel Nederland en België. In de reviews lees je van een aantal hun verhaal. Er is hoop! Echt waar, ook voor jullie...